Algemene informatie

logo

  De steiger in de haven is alleen beschikbaar voor overnachtingen.

De Maassteiger is bedoeld voor passanten en grote(re) schepen die de haven niet in kunnen.

De Historie

De oorspronkelijke haven van Woudrichem was eeuwen geleden dichtgeslibd en werd een speelweide en recreatiestrand.
Omdat het water in de rivieren in 1995 tot een bedreigende hoogte steeg, bedachten ingenieurs van Rijkswaterstaat een plan om de rivieren de ruimte te geven in een bredere bedding. Het Hoogheemraadschap Alm en Biesbosch kwam toen met het lumineuze idee om de vroegere haven van Woudrichem weer op te diepen en te ‘her’ graven, om zo de rivier tijdens ‘hoog water’ de ruimte te geven.De oude haven van voor 1750 werd in kaart gebracht en de plannen konden worden gemaakt. Zo zou de droom van veel Woerkummers geheel onverwachts werkelijkheid gaan worden. De haven moest historisch wel verantwoord zijn en daar lette de Rijksdienst van Monumentenzorg, de Bond Heemschut en de stichting Menno van Coehoorn uiteraard goed op. Het graven in de historische haven in Woudrichem heeft nog een aantal unieke vondsten opgeleverd, die terecht zijn gekomen in een vitrinekast bij het waterschap Hoogheemraadschap Alm en Biesbosch. Men vond o.a. nog een deel van een wapenuitrusting, waarschijnlijk van een piekenier, van een met piek gewapende soldaat uit de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648).Feestelijke openingOp zaterdag 29 augustus 1998, tijdens de Visserijdagen in Woudrichem, werd onder zeer grote belangstelling de haven van feestelijk geopend door prins Willem Alexander met het Koninklijke jacht de ‘Groene Draeck’ , waar even later een trotse burgemeester M.J.Chr. Worrell aan boord stapte. Een vloot van zalmschouwen, politie en andere schepen volgden de ‘Groene Draeck’ de Woerkumse haven in. Er werden door twee antieke kanonnen 21 schoten afgevuurd en het visserskoor ‘Ongestaagd’ zong voor de prins een aantal vissersliederen.
Na het officiële gedeelte maakte Prins Willem Alexander een wandeling door Woudrichem. Heel Woerkum was uitgelopen om de prins te zien en natuurlijk de ‘nieuwe’ historische haven te bekijken. In de tweede fase is er hard gewerkt aan het toegankelijk maken van de haven en het omliggende gebied buiten de Waterpoort voor recreatie en toerisme. Er werd een pad rond de haven aangelegd en drijvende steigers voor passanten gebouwd. De historische haven biedt sindsdien plaats aan 10 grote zeilschepen. Ook werd er een buitenmuseum met een steiger ingericht, waarin schokker Janus, de Galg en een aantal Woerkumse zalmschouwen een plaats hebben gevonden.Deze tweede fase van het unieke project historische stadshaven Woudrichem werd op 16 januari 2001 officieel afgesloten. Onze oud-burgemeester Arie van Harten was daarbij indertijd ook aanwezig in de functie van gedeputeerde van de provincie Noord-Brabant. Het werk heeft toen enige tijd stilgelegen, omdat de ‘zoektocht’ naar geld door de Stichting Historische Stadshaven voor de verdere inrichting van de historische haven moeizaam verliep. Maar met behulp van Europese subsidie is de ambachtelijke scheepswerf gerealiseerd. Daarnaast een werkhaventje met historische werkschuur met traditionele hijsboom en een helling met kaapstander. Bezitters van historische vaartuigen kunnen hier kleine onderhoudsklussen uitvoeren.
Er is een klein museum met oude traditionele gebruiksvoorwerpen. Tijdens typische Woerkumse feesten zoals de visserijdagen en dergelijke, worden demonstraties op de werf gegeven in netten breien en boeten, maken van masten en houtsnijden.Gedeputeerde Onno Hoes heeft in 2007 de officiële opening van het werk aan de ambachtelijke scheepswerf verricht. Onno Hoes is gedeputeerde van economische ontwikkeling in de provincie Noord-Brabant. Dit betekende tevens de afronding van het Deltaplan ‘Grote rivieren’ waarvan de historische haven, het natuurgebied en de uiterwaarden in Woudrichem een onderdeel van zijn. De bouw van de werf en het restaurant was overigens geen alledaagse klus omdat rekening moest worden gehouden met hoog water. Zo is het restaurant op twee dekschuitjes gevestigd, en de werfschuur op een ponton. Bij hoog water lopen de gebouwen daardoor geen gevaar. Het restaurant De Stroming is geopend en blijkt in een grote behoefte te voorzien. Verstandig om te reserveren, tel: 0183 – 307017. De haven biedt ook plaats aan een 20 tal moderne jachten 

 

Toen en nu

de Zalmvisser 

Kronkelt de rivier zich een weg langs pittoreske dorpen molens de dijk
De zalmvisser staat aan wal boet zijn net knoopt zijn touw
De visserij maakt hem rijk
De zalmvisserij leefde in volle glorie
Je werd er mee geboren
Hechte gemeenschap
Het was van ons     

 

 

de Oude Vissershaven 
’t leed hier ammel op z’n plek 
en blaift bewaord veur laoter
’t rukt naor boote en naor pek
en ok de schipper op ’t dek 
toont liefde veur dut waoter
 
De Zalmvisser
 
Stoer en fier,
die veindt z’n plek
 nog altaid hier.
 Ooit kom tie trug,
 ’t waoter wacht.
 De visser droomt
 van groote vracht.

De gedichten zijn geschreven door Lizzy Koppe van Pelt.

Kinderboekenschrijfster/dichteres